Family house, Klentnice

completed 2017, Klentnice

collaboration Dalibor Borák, Lucie Vogelová

photo David Korsa

The wine-growing community in the protected landscape area of Pálava, a few kilometres from the reservoirs of the Nové Mlýny, is characterised by its unique form, which is also meant to be preserved by the requirements for new-builds in traditional forms.

The lower level, with its living rooms, is sunk into the terrain, and the all-glass facade with its loggia opens to the southeast, the overlay of the roof with soil and the limestone wall resembling the local wine cellars.

The investors wanted a flat-roofed house, one-level housing connected to the garden, and enough space for parking.

Then, at street level, there is a simple mass with a saddled roof that conceals a motorcycle garage, entrance to a house and a study with a view.

The lower level has a reinforced concrete support structure, the black sheet-sheathed upper part is made of thin-walled steel profiles.

More